2018. szept. 13.

DBB koncert a Szegedi Jazz Napokon (2018.11.09.)

2018. NOVEMBER 9. (péntek) 19.30h
Helyszín: Szegedi Ifjúsági Ház

Szegedi Jazz Napok programja: http://www.privatemusic.hu/program.html

Forrás: Forrás: http://www.privatemusic.hu

SZEGEDI DEÁK BIG BAND (Szeged)
Zenekarvezető és karmester: Kiszin Miklós
Közreműködik: Frankie Látó - hegedű
A DEÁK BIG BAND 2009 októberében alakult a szegedi Deák Ferenc Gimnázium lelkes diákjaiból, néhány tapasztalt helyi muzsikus támogatásával. A kezdeményezés hiánypótlónak is mondható, mivel a város közönsége az ’50-es évek óta nélkülözte az ilyen nagy létszámú, látványos felállást.
Az együttes vezetője és karmestere KISZIN MIKLÓS, ismert szegedi zenész, „civilben” az iskola ének-magyar szakos tanára. Tagjai a kéttannyelvű gimnázium volt és jelenlegi tanulói, valamint néhányan a Fricsay Ferenc Fúvószenekarból.
Sok próba után ma már rendszeresen szerepelnek a városi- és környékbeli rendezvényeken, tavaly a XVII. Budapesti Big Band Találkozó "B" kategóriájában Arany Minősítést értek el.
A SZEGEDI JAZZ NAPOK sok sikert látott színpadán az idén ők kapták a nyitóhangverseny lehetőségét, vendégszólistájuk a manouche swing hazai követe, FRANKIE LÁTÓ lesz.
https://szeged.hu/hirek/24714/a-deak-big-band-is-fellep-az-idei-szegedi-jazz-napokon


KISZIN MIKLÓS zenészcsaládban született Szegeden, 1957-ben. Hangszeres tanulmányait a Szegedi Konzervaróriumban Vadász Ilona irányításával végezte. Koncertzenei pályafutása 1977-ben indult a HOT JAZZ együttesben, majd 1978-83 között tagja volt a Bluegrass Pilgrims Band (később: Bonanza) elnevezésű country zenekarnak. 1984-86 között játszott a Hóra népzenei együttesben, de alkalmi formációkban is gyakran megfordult, többek között Szaniszló János zongoristával. 1986 óta a Molnár Dixieland bőgőse, főállásban 1992-óta gimnáziumi énektanár. 1990-től aktív résztvevője volt a Szeged Jazz Club szervezésében működő Jazz Zenei Műhelynek, ahol a bőgősök szekcióját vezette. 1994-ben a Szegedi Nemzeti Színház felkérésére a "Kaviár és lencse", 1999-ben a "Lili bárónő" színdarabokhoz komponált kísérőzenét. 2001-2002-ben a dallasi Southern Methodist University Big Band és Trio vendégmuzsikusaként szerepelt az Egyesült Államokban.

LÁTÓ FERENC "Frankie" szintén zenészcsaládból származik, 1971-ben született Szegeden. Muzikalitására szülei hamar felfigyeltek, első hegedűtanára a Liszt Ferenc Zeneiskolában Sztanics Béla. 1985-től a Szegedi Konzervatórium és Tömörkény István Zeneművészeti Szakközépiskola hegedű szakának hallgatója volt.
1987-től tagja lett a helyi ÉDOSZ Táncegyüttes kísérőzenekaraként működő HÓRA együttesnek, mely magyar és balkáni népzenét játszott. 1989-ben Párizsban vendégszerepeltek, amikor eldöntötte, hogy kint marad. Boulogne-ban beiratkozott a Zenekonzervatóriumba, ahol 1992-ig tanult. Később a nemzetközi hírű francia hegedűs, Didier Lockwood növendéke lett, aki viszont a nagy Stephane Grappelli tanítványa volt.
Franciaországban az iskola mellett éttermekben és lokálokban muzsikált, majd érdeklődése elkezdett az improvizatív zene felé fordulni. Hazatérése után itthon a fiatal reménységek közé sorolták, de külföldön jobban boldogult, ahol játéka bizonyos értelemben még kuriózumként hatott. Később a cigányzenei örökség, a klasszikus tanulmányok és a népzenei jártasság mellett sok mindent elsajátított a manuche-swing zenekarok, valamint a tradicionális magyar és erdélyi hegedűsök játékából. (Játszik öt húros hegedűn is, mely azonban nem ugyanaz, mint a csángó prímásoké.)
Összességében véve, Frankie Látó igen aktív muzsikus, aki számtalan különböző formációban és helyszínen szívesen megfordul. Hitvallása szerint a Django Reinhardt és Grappelli által fémjelzett „Hot Club de France” stílusban érzi magát a legjobban. Itthon 1993-ban saját kvartettel próbálkozott, eddigi legsikeresebb időszakát a Vasvári String Trió tagjaként érte el. Írt színházi zenét August Strindberg „Csak bűnök és bűnök” című darabjához, pályafutása során olyan kitűnőségekkel is színpadra lépett, mint Mike Stern vagy Bernard Maseli.


Forrás: http://www.privatemusic.hu